"Oh, if you're hearing this
I must have made it through
Oh, when the clouds are burned
Open up my window
I see the sky's still blue"
Andrew Belle, Sky's Still Blue
0,5kg młodych ziemniaków
10 szparagów
4 jajka
1 mała czerwona cebula
pół pęczka koperku
sól, pieprz
sos
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy na parze (bez dodatku soli!) lub we wodzie do miękkości.
Odrywamy zdrewniałe końcówki ze szparagów i wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 4-5 minut. Przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
Wystudzone ziemniaki kroimy na ćwiartki lub połówki, dodajemy pokrojone szparagi i cebulę posiekaną w pióra. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do ziemniaków.
Gotujemy jajka - wedle Waszego ulubionego sposobu. W między czasie przygotowujemy sos; w małym słoiczku umieszczamy kolejno; musztarda, oliwa, sok z cytryny, miód. Zakręcamy słoik i dokładnie mieszamy. Polewamy ziemniaki, mieszamy. Jajko przekrawamy na pół i dodajemy.
Delikatnie mieszamy, posypujemy gruboziarnistą solą i podajemy.