Kasza bulgur ze szparagami i suszonymi pomidorami

23 maja 2016


"As I try again to open up my eyes,
I see you left behind
Forgive me, I admit the guilt is mine,
but let me get on with my life"
Mary Komasa, Lost Me

100g kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
8 szparagów
4 suszone pomidory
1 mała czerwona cebula
1-2 łyżki kukurydzy
cebula dymka
1 płaska łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz
świeże oregano


Kaszę bulgur wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut, następnie odcedzamy z wody i wrzucamy na dużą, głęboka patelnię, wcześniej dodając płaską łyżeczkę oleju spod pomidorów.

Szparagi oczyszczamy, usuwamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do kaszy, i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, do momentu aż szparagi będą miękkie.

Dodajemy pokrojone pomidory suszone, kukurydzę, czerwoną cebulkę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec posypujemy cebulką dymką, świeżym oregano i skrapiamy sokiem z cytryny.