Muffinki jagodowe Gwyneth

17 sierpnia 2015

"It's already that time that you hope my mind is true
And I’ve been thinking of what to say or not to do
So you wanna be a man about it, do you?
And have you figured out all you wanted, have you?

When your heart becomes a million different pieces
That’s when you won't be able to recognize this feeling"
Jessie Ware, Tough Love


240g mąki
250g masła
2 jaja
120ml mleka
2 łyżeczki
Szczypta soli
250 g borówek/jagód

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy.
W drugiej misce ubijamy trzepaczką rozpuszczone masło, jajka, mleko. Łączy składniki mokre z suchymi i mieszamy tylko połączenia się składników. Dodajemy borówki i mieszamy. Nakładamy równe części ciasta do papilotek, posypujemy wszystkie cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.


Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki Gwyneth Paltrow, Córeczka tatusia