Męski punkt widzenia i międzynarodowy dzień pizzy! Pizza z czerwoną fasolą, salami i papryką!

9 lutego 2014
"Nie puszczę Cię
Nigdzie sama stąd nie pójdziesz
Zostaniesz tu, ja będę czekał aż uśniesz
Będę czekał aż uśniesz
Będę czekał aż uśniesz"
Happysad - Łydka



/2-3 duże pizze/
1 kg mąki pszennej
2 torebeczki suszonych drożdży (7g)
600 ml letniej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
oliwa z oliwek

1 pierś z kurczaka
1 puszka fasoli
1 czerwona papryka
20 dag salami 
2 kulki mozzarelli
garść oliwek zielonych

1 puszka rozdrobnionych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała łyżeczka cukru 

sól, pieprz, bazylia, słodka papryka,oliwa z oliwek

Ciasto przegotowujemy według tego przepisu. Gdy ciasto Nam rośnie, kroimy kurczaka w kostkę, smażymy go na oliwie z oliwek, posypujemy solą, bazylią, słodką papryką. Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Paprykę kroimy w dużą kostkę, oliwki na pół. Mozzarellę rozrywamy rękoma na mniejsze kawałki.

Sos pomidorowy; oliwę z oliwek rozgrzewamy na ogniu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rumienimy, następnie dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy, i dodajemy cukier, sól, pieprz oraz bazylię - do smaku.

Gotowe placki smarujemy sosem, nakładamy kurczaka, fasolę, paprykę, oliwki i na sam koniec mozzarellę. Pieczemy około 8 -10 minut w piekarniku nagrzanym do 255 stopni. 





soulstorm-everywhere