Czekoladowe ciasteczka z solą

22 marca 2020



"I feel like I'm drowning
I'm drowning
You're holding me down and
Holding me down
You're killing me slow
So slow, oh-no
I feel like I'm drowning
I'm drowning"
Two Feet, I Feel Like I'm Drowning


Przepis od Kinga Paruzel (z mini zmianami)
85g mąki pszennej
20g kakao
200g gorzkiej, dobrej jakości czekolady
50g draży z gorzkiej czekolady
50g masła
2 jajka
100g erytrolu (można zastąpić cukrem, ksylitolem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
sól morska

W misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól.
200g czekolady rozpuszczamy z kawałkiem masła w kąpieli wodnej. Ściągamy z ognia.
Jajka miksujemy na jasną, puszystą masę z erytrolem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkami.
Mieszamy, dosypujemy draże czekoladowe. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy na płaskie ciastko.

Układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 10-13 minut.  Po wyjęciu z piekarniku posypujemy solą morską. Po wystudzenia ciasteczka trochę stwardnieją.