"T'aimer sur les bords du lac
Ton coeur sur mon corps qui respire
Pourvu que les hommes nous regardent
Amoureux de l'ombre et du pire
T'aimer sur les bords du lac
Ton coeur sur mon corps qui respire
Pourvu que les hommes nous regardent
Amoureux de l'ombre et du pire"
Julien Doré, Le Lac
[Zdjęcia pochodzą z wyjazdu, który odbył się styczniu..]
Paryż, albo się w nim zakochasz od pierwszego wejrzenia albo nie zrobi na Tobie totalne wrażenia. W moim przypadku była to miłość od pierwsze wejrzenia. Miasto tysiąca świateł, masła i miłości.
Miasto zachwyciło mnie swoją spójna architekturą, swojego rodzaju spokojem i magia, którą było czuć na każdej uliczce. Już z niecierpliwością czekam na kolejny przyjazd tutaj...
Żelazna Dama zachwyca swoją potęgą w dzień, w nocy rozświetla i nadaje miasto nie bywałe romantyczny klimat. Wieża Eiffla jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych form architektury w Paryżu, praktycznie z każdego punktu miasta jest widoczna. Wieżę została zbudowana specjalnie na paryską wystawę światową w 1889 roku. Miała upamiętnić setną rocznicę rewolucji francuskie.
Wycieczka na jej szczyt może być długa, w zależności od pory roku i okresu turystycznego, Nam udało się naprawdę sprawnie tam dostać. Na 2 piętro udaliśmy się po schodach ( i ku mojemu zaskoczeniu 80% turystów wybiera tą opcję) a na sam szczyt już windą. Czy warto? Moim zdaniem warto, jeśli tylko tak jak ja kochasz panoramy miast! Widok z góry jest nie do opisania, to tutaj możemy zobaczyć spójną architekturę miasta, budownictwo.
Łuk Triumfalny to pomnik stojący na placu Charles’a de Gaulle’a. Został zbudowany dla uczczenia wszystkich, którzy walczyli i polegli za Francję w czasie wojen rewolucji francuskiej i wojen napoleońskich. Na Łuk można wyjść i ponownie mieć pogląd na miasto, już z innej perspektywy.
Katedra Notre-Dame, gotycka katedra w Paryżu. Jedna z najbardziej znanych katedr na świecie, między innymi dzięki powieści Dzwonnik z Notre Dame
Ogród Luksemburski, park miejski w Paryżu o powierzchni ponad 224 500 m²
Moulin Rouge, najsłynniejszy kabaret na świecie, położony w dzielnicy czerwonych latarni niedaleko Montmartre.
Bazylika Sacré-Cœur, kościół na szczycie wzgórza Montmartre. Co ciekawe poza Katedrą Notre Dame jest to najczęściej odwiedzany zabytek Francji, Od 125 lat przez 24 godziny na dobę z Bazylice odbywa się Adoracja Najświętszego Sakramentu.Montmartre, historyczna dzielnica Paryża, położona na wzgórzu. Dostaniemy się tam między innymi schodami przy Rue Foyatier bądź kolejką.
Louvre, dawny pałac królewski w Paryżu, obecnie muzeum sztuki. Jedno z największych muzeów na świecie,zachwyca turystów ponad 35 tys. eksponatami.
Paryż, to prócz pięknych ulic, kamienic to wspaniałe jedzenie. Smak crêpes (francuskie naleśniki)jest niesamowity, przez ilość dodatków można każdego dnia próbować nowych smaków. Miłym zaskoczeniem okazały się crêpes Suzette, czyli naleśniki z pomarańczowym sosem. Bajka! istną rewelacją są też naleśniki serwowane na słono np. z jajkiem sadzonym, pieczarkami i ciągnącym się serem. Kolejną rewelacją jest zupa cebulowa, jest bardzo popularna we Francji. Cudownie rozgrzewa w chłodne dni. Zupa zazwyczaj podawana jest z zapieczoną grzanką i ciągnącym się serem. Jak śniadanie to takie na bogato, dużo masła, a jak. Warto spróbować omletów, serwowanych zarówno na słodko jak i słono. Jeśli lubimy słodkie śniadania to koniecznie croissanty , z dżemem, czekoladą albo same z kawą. Moim faworytem tego wyjazdu w kwestii szybkich przekąsek pozostanie croque madame, czyli tost zapieczony w beszamelu z szynką i jajkiem sadzonym (idealnym!), "męskim odpowiednikiem" jest croque monsieur, tost z szynką i serem. Francja słynie z kontrowersyjnego foie gras czyli pasztetu produkowanego ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Ciekawy smak, czasem serwowane z towarzystwie konfitury z fig. Co ciekawe, potrawa jest jedną najdroższych w kuchni francuskiej. Będą we Francji warto spróbować ślimaków, quiche lorraine, rónego rodzaju tart serwowanych na słono, chrupiących bagietek i ...deserów. Ah, paryskie słodkości, wyglądają na wystawach niczym malowane, idealnie wykończone, pięknie zdobione. Będą w Paryżu bardzo zasmakował Nam flan paryski, placek przygotowany na bazie śmietanki i mleka, niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach.
Nie możemy zapomnieć o ponadczasowym crème brûlée, z idealną złotą cukrową powłoką. Do tego kieliszek wina i można tak godzinami siedzieć w małych kafejkach, których nie brakuje. Francja słynie z makaroników - małe słodkie ciasteczka przyrządzone z białek, cukru pudru i mielonych migdałów, do nie których cukierni takich jak Laduree i Pierre Herme ludzie ustawiają się w długich kolejkach.
Więcej zdjęć z podróży w sekcji "Podróże"