"Didn't wanna be a ghost
But you pushed me over and over
Never thought I'd have a vice
Other than you, over and over
Left you in the sky with the fire below
Thought I had it right but I'm still"
Lauv, Reforget
100g zielonych liści czosnku niedźwiedziego
60g parmezanu
150ml dobrej jakości oliwy
60g słonecznika
sól morska, świeżo mielony pieprz
Liście dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odrywamy twarde łodyżki. Słonecznik prażymy na suchej patelni (uważnie, aby nie przypalić).
W misie blendera umieszczamy liście, dodajemy słonecznik, starty na grubych oczkach parmezan oraz wlewamy oliwę. Całość dokładnie miksujemy na gładką konsystencje, na koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
W przypadku jeśli lubimy bardziej rzadkie pesto dodajemy więcej oliwy. Pesto przechowujemy w lodowce do 5 dniu, przed umieszczeniem w lodowce wierzch zalewamy nie wielką ilością oliwy.
Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego! /2 porcje/
200g makaronu spaghetti
2-3 łyżki pesto
tarty parmezan
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy pesto i dokładnie mieszczany. Rozkładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.