Niedziela z Jamie Olivier. Dziś mamy przepis śniadaniowy, mianowicie granola z dużą ilością orzechów oraz żurawiny. Przepis na szybkie ale pyszne śniadanie? Proste, 3-4 łyżki domowej granoli, do tego dobrej jakości jogurt naturalny, łyżka miodu i od razu dzień zyskuje. Prawda? Enjoy!
#soulgotujezjamieolivier
Przepis Jamie Olivier
200g płatków owsianych
100g orzechów (u mnie 30g arachidowych, 30g laskowych, 30g nerkowca, 10g pistacji)
75g suszonej żurawiny
50g słonecznika
40g oleju kokosowego
40g miodu
1 duża łyżeczka cynamonu
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy.
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik, żurawinę, dodajemy mieszankę orzechów. Na koniec wlewamy olej i miód, i wsypujemy łyżeczkę cynamonu. Dokładnie mieszamy, a następnie rozprowadzamy równomiernie na blaszce do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, raz na jakiś czas mieszając. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, a następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika.
Idealnie smakuje z jogurtem, ulubionymi owocami i miodem. Enjoy!