Bajgle

17 lipca 2017


"We're all scared of trenches
and grow weak at knees.
I want you to know that
if all you've ever wanted was a dream,
then you know that I can't help you.

But did I show you love
in the author on my face?
'Cause you know you left a hollow
where your body cut an alcove.
Did I show you love?
'Cause the silence never stayed,
it's a breach I'll never cover."
Dustin Tebbutt, The Breach

/8-10 sztuk/

500g mąki
350ml wody
5g cukru
3g soli
5g suchych drożdży
1 jajko

sezam, mak

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, mieszamy. Wlewamy 350 ml wody, wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wsadzamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia przez 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na blacie podsypanym mąką. Formujemy wałek, dzielimy na 8-10 kawałków. Z każdej kulki formujemy małą kulkę, robimy w środku dziurę i formujemy bajgla. Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką cukru. Wkładamy bajgle i gotujemy po około 2 minuty z dwóch stron. Podgotowane bajgle wykładamy na ściereczkę i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Gotowe bajgle wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami; mak, sezam.

Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Podajemy z ulubionymi dodatkami; serek kremowy, łosoś.. itp.