Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

24 listopada 2016

"Feeling my way through the darkness
Guided by a beating heart
I can't tell where the journey will end
But I know where to start

They tell me I'm too young to understand
They say I'm caught up in a dream
Well life will pass me by if I don't open up my eyes
Well that's fine by me"
Gavin Mikhail, Wake Me Up

2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
200-250g cukru trzcinowego
40g ciemnego kakao
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuścić, lub jeśli mamy to płynny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii


Fasolę bardzo dokładnie płukamy pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera lub w malakserze. Miksujemy około 3-4 minuty, aż masa będzie gładka, jednolita. Wylewamy ciasto do podłużnej formy tzw. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciasto z fasoli. Zawsze mam wrażenie, że mogę je jeść bez wyrzutów sumienia... więc po prostu ich nie mam :D

    OdpowiedzUsuń