"When i see your face
When i hear your voice
It seems like the world
stops spinning round
Your embrace
I finally found
peace in my mind
Long days, short nights
Heart rate, sky high
Time flies"
I Will, I Swear, Long Days
600-700g cukinii (waga po starciu, i odciśnięciu z nadmiaru wody)
100g mąki pełnoziarnistej
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól,pieprz
Cukinię myjemy i osuszamy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Cebulę drobno siekamy.
Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru wody, dodajemy jajko, pieprz, cebulę i czosnek, mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy porcję ciasta za pomocą łyżki i formujemy płaskie placuszki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, na złoto. Następnie po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Od razu podajemy.
Można dodatkowo przygotować sos; jogurt grecki mieszamy z 1 dużym ogórkiem startym na tarce o drobnych oczach (odsączamy nadmiar wody), 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i doprawionym solą i pieprzem wg. uznania.