Fit meal: Placki z cukinii, pieczone w piekarniku!

12 września 2015

"When i see your face 
When i hear your voice 
It seems like the world 
stops spinning round 

Your embrace 
I finally found 
peace in my mind 

Long days, short nights 
Heart rate, sky high 
Time flies"
I Will, I Swear, Long Days

600-700g cukinii (waga po starciu, i odciśnięciu z nadmiaru wody)
100g mąki pełnoziarnistej 
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól,pieprz

Cukinię myjemy i osuszamy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Cebulę drobno siekamy.

Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru wody, dodajemy jajko, pieprz, cebulę i czosnek, mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy porcję ciasta za pomocą łyżki i formujemy płaskie placuszki.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, na złoto. Następnie po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Od razu podajemy.


Można dodatkowo przygotować sos; jogurt grecki mieszamy z 1 dużym ogórkiem startym na tarce o drobnych oczach (odsączamy nadmiar wody), 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i doprawionym solą i pieprzem wg. uznania.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam placuszki z cukinii. Robiłam już takie latem, tyle że z dodatkiem tuńczyka i marchewki. :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń