"Stan dusz nie maleje
Na słuch wybrałam ciebie
By móc zatańczyć jeszcze raz
Zatańczyć jeszcze"
Mela Koteluk,Stan dusz
500g serka homogenizowanego waniliowego
270g gęstego jogurtu naturalnego greckiego
1 -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100g cukru pudru
15 g żelatyny
1 galaretka truskawkowa
500ml wody
400 g truskawek
podłużne biszkopty
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, odstawiamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto biszkopty.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
W dużej misce za pomocą miksera łączymy ze sobą serek homogenizowany, jogurt, ekstrakt i cukier puder, miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach.
Do żelatyny dodajemy kolejne dwie łyżki ciepłej wody, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do sera. Miksujemy jeszcze chwilę na niskich obrotach.
Masę wykładamy na ułożone biszkopty i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut, do momentu aż masa serowa się zetnie. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wsadzamy do lodówki na około 20 minut.
Na masie serowej układamy przepołowione truskawki, całość zalewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki na 12h lub całą noc. Smacznego!