Pączki nadziewane marmoladą różaną! Pierwsze pączki!

27 lutego 2014
"I could've been a princess, you'd be a king
Could've had a castle, and worn a ring
But no, you let me go!
I could've been a princess, you'd be a king
Could've had a castle, and worn a ring
But no, you let me go!"
Coldplay,Princess of China





450 g mąki
50 g masła
50 g cukru
90 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
140 ml letniego mleka
1 całe jajko
1 łyżeczka soli

olej
marmolada różana
cukier puder 

Na początku smarujemy olejem dwie blachy do pieczenia, i odstawiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i masło. Mieszamy wszystkie składniki przez chwilę, następnie dodajemy cukier i drożdże.

Dodajemy letnie mleko oraz około 90 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu, jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto, przez około 30 sekund. Układamy ciasto na równej powierzchni i rozwałkowujemy na około 1,5 cm i wycinamy szklanką krążki, które układamy na natłuszczonej blaszce. Tak przygotowane krążki nakrywamy natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut aby podrosły. 

Rozgrzewamy olej w dużej patelni, i smażymy po 3-4 pączki przez około 3-4 minuty. Wyławiamy i układamy na talerzach pokrytych ręcznikami papierowymi. Posypujemy odrazu cukrem pudrem, i odstawiamy do wystudzenia.

Marmoladę mieszamy z wodą w małym rondelku, konsystencja powinna być półpłynna aby łatwo można było nadziać pączki. Przekładamy marmoladę do szprycy i nadziewamy każdego pączka. Przed podaniem dodatkowo posypujemy cukrem pudrem.