Sernik z konfiturą wiśniową!

3 kwietnia 2013

"Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something"
Eurythmics, Sweet Dreams


Masa serowa
1 kg tłustego sera
6 jajek
200 g cukru
1 budyń śmietankowy
250 g margaryny

Ciasto
200 g mąki
100 g cukru
125 g margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka kakao
szczypta proszku do pieczenia

cukier puder, konfitura wiśniowa


Składniki na ciasto mieszamy razem, zagniatamy szybko ciasto, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.

Ser mielimy. Margarynę ucieramy z żółtkami oraz cukrem. Do masy dodajemy ser oraz budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy ok 26 cm, smarujemy masłem, łącznie z bokami. Tortownicę wykładamy ciastem, i wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) około 60 minut. 

Gdy sernik ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i układamy według uznania konfiturę wiśniową. Smacznego :)