Cebularze

5 lutego 2018

"You're the ink on my skin
Through the thick, through the thin
You were mine
My confession, you're my sin
My religion yeah you bring me to life
You're the smoke in the air, everywhere
You're the truth you're the dare, you're the lie
And I don't wanna stare but I swear
No, that nothing compares to your eyes"
PLESTED, Habits


500g mąki pszennej
15g suszych drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
60g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

500g cebuli
40g maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

1 jajko do posmarowania bułeczek

Dzień wcześniej
Cebulę kroimy w grubą kostkę, gotujemy przez 2 minuty, nastepnie odcedzamy. Dodajemy mak, sól i olej. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do szklanego słoika, szczelnie zamykamy. Gdy cebula będzie całkowicie wystudzona chowamy do lodówki.

Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, 200 ml mleka, cukier. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i łączymy z mlekiem. Łączymy z mąką, na koniec dodajemy roztrzepane widelcem jajkiem, łączymy. Wyrabiamy ciasto tak, aby było elastyczne i odchodziło od ręki. Wkładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny, ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na 12-14 kawałków. Rozwałkowujemy każdy kawałek na okrągły placek. Placki wykładamy na posmarowaną olejm blaszkę do pieczenia. Na każdy placek rozkładamy cebulkę z makiem, lekko dociskamy. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośniecia, minimum 30 minut.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.


Przepis Moje Wypieki