Kaszotto z zielonym groszkiem i cukinią

9 sierpnia 2017

"I wasn't made for the sea
So I keep my anger on me
Won't tumble over or fall apart
I lose direction in the dark
I wasn't made for the flow
Hard times it rolls in my blood
I'm half a native
Half alone
I'll never make it on my own"
Buxton, Half A Native

100g kaszy pęczak
150g zielonego groszku
1 mała cukinia
200g kurczaka
1 mała cebula
100g sera feta
250ml bulionu
50ml wina białego
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz


W dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przesmażamy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy kaszę pęczak, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.

Dolewamy wino, i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszamy dokładnie i smażymy 2-3 minuty, na koniec wrzucamy zielony groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wrzucamy ser typu feta, mieszamy. Na talerzu posypujemy cebulką dymką.