Lekki pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów

20 stycznia 2017


"When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
But there's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?"
Jason Mraz, I won't give up


400g ciecierzycy (z puszki)
20g bułki tartej
1 duże jajko
1 cebula
5 suszonych pomidorów
50ml oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka świeżo mielonego, czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, olej kokosowy, czarny sezam

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym. Ciecierzycę odsączamy, płukamy pod bieżąco wodą. Do ciecierzycy dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, pokrojone suszone pomidory, oliwę z oliwek, bułkę tartą,  Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.

Formę (22cmx7cm) wykładamy papierem do pieczenie, przekładamy masę, wyrównujemy. Posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


1 komentarz:

  1. Kocham takie wege pasztety. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń