Włoska boska uczta! Bruschetta!

2 czerwca 2016

"I love the dark and handsome guys
With their skinny little ties
Dressin mod, looking outta sight
I love to watch ‘em as they cruise
With their pointy leather shoes
Wearin shades in the middle of the night
Whatever guido does, it makes me smile
He is the essence of Italian style
I love the glamorously Latin world
That only guido can portray"
Kate Hudson, Cinema Italino


0,5kg słodkich pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
1 bochenek wiejskiego chleba
kilka drobnych listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Pomidorki kroimy na połówki, lub jeśli są duże na ćwiartki. Zalewamy jedną łyżką oliw z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin.

Kroimy chleb w nie duże kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na funkcję grill, podpiekamy pieczywo na złoto. Wyjmujemy z pieca, nakładamy pomidorki, listki bazylii i odrazu podajemy!