Recenzja książki "Insulinoodporność. Leczenie dietą" Hanna Stolińska-Fiedorowicz

9 listopada 2018

"Leczenie insulinoodporności nie jest łatwe. Zmiana stylu życia - zdrowa dieta i aktywność fizyczna wydaje się być najlepszym sposobem na pokonanie tego schorzenia. Badania pokazują, że redukcja masy ciała już o 7% chroni przed rozwojem cukrzycy znacznie lepiej niż farmakoterapia."

Książka "Insulinoodporność. Leczenie dietą" Hanna Stolińska-Fiedorowicz poświęcona jest walce ze schorzeniem właśnie za pomocą naszej diety, tego co na codzień spożywamy.

Czym jest Insulinooporność? Cytując "zaburzenie homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na insulinęInsulinooporność jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej, zwykle pojawia się też w przebiegu cukrzycy typu 1Insulinooporności często towarzyszy hiperinsulinemia czyli nadmierny wyrzut insuliny zwykle występujący po posiłku. Hiperinsulinemia pomaga utrzymać przez jakiś czas poziom glukozy na prawidłowym poziomie, ale częste nadmierne wyrzuty insuliny, zwiększają insulinooporność."

W pierwszej części książki mamy opisane czym jest schorzenie, rozpisane poszczególne elementy składowe zaburzenia, ważne zalecenia, diagnostykę. Ciekawym podrozdziałem jest "Naturalne wsparcie" czyli walka nie koniecznie za pomocą farmakologii (co i tak zawsze warto skonsultować z lekarzem, nigdy nie lecz się na własną rękę!!!).

Druga część książki jest już praktyczna, czyli czterotygodniowe menu - składające się z 5 posiłków; śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Każdy przepis opatrzony jest oznaczeniem wartości energetycznej (kcal), ilością białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika.

Standardowo każdy przepis zawiera listę składników oraz informację o ilości porcji, w dużej mierze menu jest przygotowane na jedną porcję.

Czego możemy się spodziewać w książce? Na przykład na śniadanie możemy wypić koktajl porzeczkowo - jagodowy, który składa się z mleka ryżowego, płatków owsianych, nasion chia, czarnych jagód, czarnych porzeczek i otrębów gryczanych. Brzmi nieźle.

Książka jest nie tylko dla osób które walczą ze schorzeniem insulinoodporności. Z racji tego, że została przygotowana przez klinicznego dietetyka, przepisy są zdrowe ale urozmaicone, w końcu w obecnych czasach dieta czy zdrowy styl życia nie muszą być nudne. 


Pamiętajmy w zdrowym ciele, zdrowy duch!

Każda dieta, czy próba naturalnego leczenia za pomocą żywności powinna być skonsultowana z lekarzem - ważne, pamiętaj o tym. Zdrowie jest najcenniejszą "rzeczą" jaką mamy, warto o nie dbać i regularnie się badać! A Ty kiedy się ostatnio badałeś/badałaś? :)