Bajgle!

12 listopada 2018


"I make no promises, I can’t do golden rings
But I’ll give you everything (tonight)
Magic is in the air, there ain’t no science here
So come get your everything (tonight)
I make no promises, I can’t do golden rings
But I’ll give you everything (tonight)
Magic is in the air, there ain’t no science here
So come get your everything (tonight)"
Sam Smith & Calvin Harris, Promises

/z przepisu ok.8-10 bajgli/
450g mąki 00
275ml letniej wody
30g miodu
2 płaskie łyżeczki miodu
1 łyżeczka suchych drożdży


1,5l wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka sody
60g miodu

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól. Wodę łączymy z miodem, dodajemy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto (możemy również w robocie). Ciasto powinno być gładkie. Wyrobione ciasto umieszczamy w czystej misce, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie chwilę ponownie wyrabiamy, formujemy kulę, umieszczamy w misce, zabezpieczamy miskę folią spożywczą, wkładamy na noc do lodówki.

Rano wyciągamy ciasto z lodówki, chwilę zagniatamy na blacie podsypanym mąką. Formujemy rulon, kroimy go na 8-10 kawałków (w zależności jak duże bajgle chcemy otrzymać). Z każdego kawałka formujemy kulkę, następnie w środku robimy dziurkę i formujemy bajgla.

Uformowane bajgle odkładamy na bok, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Przygotowujemy roztwór w którym będziemy gotować bajgle. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól, sodę i miód.

Wyrośnięte bajgle gotujemy w roztworze po 1 minucie z każdej strony. Następnie wyjmujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką, w zależności od upodobań.

Gotowe bajgle pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoto. Po upieczeniu studzimy.


Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kremowy serek chrzanowy z łososiem, bekon i jajko sadzone, mozarella i pomidor, pełna dowolność smaków!



Inspiracja Kwestia Smaku!