Naleśniki z wanilią

15 października 2018



"Don't look at me that way
You should know I can't take it
'Cause you're making my face blush, bringing back the uselessness in me
People are telling me that I need to go through with this
But I'm too scared to admit, too scared to open up for you
I don't know what I want
I don't know what I need"
Sigrid, Focus

150g mąki
2 jaja
270ml mleka
100ml wody gazowanej
1 płaska łyżeczka pasty waniliowej

nadzienie serowe
150g serka ricotta
150g twarogu półtłustego
20g ksylitolu
1 płaska łyżeczka pasty waniliowej


Mąkę przesiewamy, dodajemy mleko, jajko, pastę z wanilii, wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wlewamy wodę gazowaną, jeszcze raz miksujemy. Rozgrzewamy patelnię do naleśników, wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy równomiernie i smażymy z obu stron po 2-3 minuty, na złoto. I tak z resztą ciasta.

W misce łączymy twaróg z ricottą, dodajemy cukier i pastę, bardzo dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy, możemy użyć też blendera.

Rozkładamy ser na usmażone naleśniki i składamy w ulubiony sposób, w trójkąty lub rulon. Możemy na koniec, przed podaniem posypać cukrem pudrem.