Jestem wielką fanką włoskiego jedzenia! Wszystko co włoskie jest boskie i basta. Poniżej mix zdjęć z naszych zeszłorocznych podróży do Włoch. Co dobrego jedliśmy i piliśmy?
Bruschetta
Grzanka z soczystymi pomidorami, oliwą! Najprościej, najlepiej!
Gelato
Jak lody, to teraz tylko i wyłącznie Włoskie.
Tiramisu
Chyba najbardziej znany deser Włoski. Biszkopt nasączony mocną aromatyczną kawą, przełożony serkiem mascarpone z dodatkiem cukru i jajek, wykończony grubą warstwą kakao.
Aperol Spritz
Jeden z ulubionych drinków Włochów. Zdecydowanie popularny w Bolonii. Podawany jako aperitif na zaostrzenie apetytu. Delikatny, orzeźwiający smak gorzkich pomarańczy połączony z prosecco.
Tigelle
Świeże, chrupiące "chlebki" napełnione czym dusza zapragnie. Mogą być z serkiem ricotta, peccorino, szynką lub wypełniony różnego rodzaju pastami. Totalny hit i odkrycie dla Nas. Udało Nam się je jedynie spotkać w Bolonii.
Ravioli&Raviolini
Pierożki zarówno małe jak i duże. Wypełnione fantastycznymi nadzieniami, między innymi szynką parmeńską w sosie serowym, czy wypełnione serem ricotta w sosie ze świeżych pomidorów. To poniżej kupione w małej "restauracyjce" w Bolonii, w któej można było tylko kupić na wynos a zjeść kilka metrów dalej w zaprzyjaźnionym barze. Chyba nie muszę pisać,że były rewelacyjne :)
/Pasta Fresca Naldi/
Pizza!
Włoska klasyka. Cienkie ciasto, prosty sos pomidorowy i.. czego chcieć więcej :)
Ribollita
Toskańska gęsta zupa z fasoli. Zupa składająca się z fasoli, kapusty, czesrstwego chleba i warzyw. Posypana parmezanem i skropiona oliwą. Zupę jedliśmy we Florencji.
Deska serów i wędlin, szynek włoskich
Piadina
Podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem podawany na ciepło.
Gnocchi
Włoski rodzaj klusek podawany z różnymi sosami np. pomidorowym, pesto
Pasta, makarony
Kolejny włoski klasyk. Z czymkolwiek podany we Włoszech makaron jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny.
Risotto
Bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej, gotowana z dodatkiem bulionu. Kremowa, wykwintna aczkolwiek prosta potrawa. Wiele rodzajów risotto zawiera masło, wino oraz cebulę.
Carpaccio
Cienko krojone plasterki surowej wołowiny. Podawany z rukolą, dobrej jakości oliwą i posypany parmezanem.
Pappa al pomodoro
Najsłynniejsza zupa pomidorowa w Toskanii. Składa się z dojrzałych pomidorów, czosnku i czerstwego chleba. Prosto a jak pysznie!
Lasagne
Włoska zapiekanka przełożona mięsem mielonym i sosem pomidorowym pod grubą warstwą sera.
Kawa
Włoskie migawki!