Zielony krem z brokułów

1 grudnia 2016

"You may call it in this evening
But you've only lost the night
Present all your pretty feelings
May they comfort you tonight
And I'm climbing over something
And I'm running through these walls

I don't even know if I believe
I don't even know if I believe
I don't even know if I believe
Everything you're trying to say to me"
Mumford & Sons, Believe


2 brokuły
1 szalotka
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
1/2 pora
800
sól, świeżo mielony pieprz
olej kokosowy
2-3 łyżki sezamu


W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekaną szalotkę, por, czosnek i  pietruszkę pokrojone w grube plasterki, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy różyczki brokuła, całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż brokuł będzie miękki. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Sezam prażymy na rozgrzanej patelni i posypujemy nim zupę.