Chleb z mąki z ciecierzycy

21 listopada 2016


"I took a risk when I came here,
fixed my collar and I prayed
walked through the hallway of angels
Some other Mary and the babe

Said I can't get into heaven
Why don't you take my money
I can't get into heaven
Why don't you take my money"
Roy English, Worldstop 

250g mąki z ciecierzycy
370ml wody
100g mielonych migdałów
50g siemienia lnianego
4 jajka
7g suchych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
100g ulubionych nasion np. słonecznika, dynii, sezamu.. itp.
1/2 łyżeczka soli

Drożdże mieszamy z letnią wodą, dodajemy oliwę, mieszamy i odstawiamy na bok.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy, mielone migdały, siemię lniane, oraz mieszankę nasion. Na sam koniec dodajemy sól i rozkłócone jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z zaczynem.

Masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (10cmx30cm). Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pieczemy na złoto do tzw. suchego patyczka. Upieczony chleb odstawiamy do całkowitego wystudzenia..