Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem

23 października 2019



"I've missed your calls for months it seems
Don't realize how mean I can be
'Cause I can sometimes treat the people
That I love like jewelry
'Cause I can change my mind each day
I didn't mean to try you on
But I still know your birthday
And your mother's favorite song"
Halsey, Sorry

1 mała dynia hokkaido
1 duża cebula
5 cm świeżego imbiru
2-3 ząbki czosnku
150ml mleczka kokosowego
600ml bulionu warzywnego
świeżo mielony pieprz

Dynię myjemy, usuwamy miąższ i pestki. Dynię kroimy na kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane,  wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i starty na tarce imbir. Chwile przesmażamy a następnie dodajemy dynię. Całość smażymy przez chwilę, a następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka. Dodajemy resztę bulionu i miksujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Podajemy z grzankami i np. ziarnami słonecznika, ulubionymi kiełkami.