Makaron ryżowy z łososiem i pak choi

15 maja 2019

"You gave a warning
But you never give the signals
That I’m wanting
You know that I crave all your attention
It’s danger, mmhm

I don’t know if this is it
Is this it to you?
When you say you do, you don’t
Leaving me no clue
If yes is no and no is yes
Tell me what you want
How am I meant to know what’s going on?"
John Newman, Feelings

200g makaronu ryżowego
200g łososia
2 podłużne czerwone papryki
200g groszku cukrowego
imbir (ok 3-4cm)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
zielona cebulka
2-3 łyżki sezamu

W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i starty na tarce imbir. Chwilę całość przesmażamy.

W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, układamy łososia, doprawiamy solą, pieczemy około 20 minut. Wyciągamy i delikatnie dzielimy widelcem.

Do woka dorzucamy pokrojoną w cienkie paski paprykę, a po chwili pokrojony na pół groszek oraz pokrojoną w duże kawałki kapustę pak choi. Chwilę smażymy - tak aby warzywa zachowały chrupkość.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do woka dodajemy łososia, makaron, doprawiamy sosem sojowym, dokładnie mieszamy. Posypujemy zieloną cebulką i podprażonym na złoto sezamem.