Chleb pszenny wieloziarnisty

21 lutego 2018



"Hey! Anyone can get love
Anyone can get laid
U know you're home when the find the
Ones who stay
Brave enough not to tame
They let you burst into flames
Stoke the coals and then watch u glow"
LP, Strange


Przepis Piotr Kucharski, Chleb
10g świeżych drożdży
50g mąki pszennej typ 750
100g mąki pszennej razowej typ 2000
150g mieszanki ulubionych ziaren
10g soli


W wysokim naczyniu mieszamy letnią wodę z drożdżami,dodajemy 100g mąki pszennej typ 750. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po tym czasie w dużej misce umieszczamy mąki, sól oraz ziarna (zostawiając trochę na obsypanie chleba ze zewnątrz). Zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić do rąk - ja ciasto wyrabiałam w robocie. Przekładamy ciasto do czystej miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2-3h - w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek chleba.
Koszyczek do wyrastania chleba pryskamy wodą i obsypujemy ziarnami. Umieszczamy chleb w koszyczku. Pozostawiamy do drugiego wyrastania - minimum godzina.

Wyciągamy jedną blachę z piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gotowy chleb wyjmujemy delikatnie z koszyczka bezpośrednio na blachę. Nacinamy w kilku miejscach chleb żyletką.

Uchylamy piekarnik i pryskamy wodą. Następnie szybko wkładamy blachę z chlebem i ponownie pryskamy do piekarnika wodą. Pieczemy około 40-45 minut, w opcji góra-dół.

Po upieczeniu wyjmujemy chleb z koszyczka, przekładamy na kartkę i studzimy.