Tiramisu veloce

17 lutego 2017


"You've got the words to change a nation
But you're biting your tongue
You've spent a life time stuck in silence
Afraid you'll say something wrong
If no one ever hears it,
How we gonna learn your song?
So come on, come on
Come on, come on"
Emeli Sandé, Read all about it

100g biszkoptów

250ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
30g cukru pudru

500g serka mascarpone
40g cukru pudru
140ml amaretto
50ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (przepis na domowej roboty tutaj)
50g gorzkiej czekolady

Wyciskamy sok z pomarańczy. Kawę słodzimy cukrem pudrem. Biszkopty układamy w naczyniu. Zalewamy je kawą, a następnie połową soku z pomarańczy.

Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt z wanilii i amaretto, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy połowę soku pomarańczowego i mieszamy. Serek rozsmarowujemy na biszkoptach, wierzch posypujemy drobno posiekaną czekoladą i drobno startą skórką z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na 2-3h, a najlepiej na całą noc.