"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
G.B. Shaw
250g serka mascarpone
100g podłużnych biszkoptów
100ml mleka
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
80ml limoncello
1 cytryna
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (przepis na domowej roboty tutaj)
40g cukru pudru
50g gorzkiej czekolady
125g świeżych malin
cukier puder do posypania
Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy go z limoncello. W naczyniu układamy biszkopty, zalewamy je sokiem pomarańczowym.
W dużej misce łączymy serek mascarpone z mlekiem i cukrem pudrem, mieszamy na gładką masę. Dodajemy drobno startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie na biszkoptach, posypujemy malinami i drobno posiekaną czekoladą.
Wsadzamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.