"I've been driving in this California sun
I've been on the run
Just to get a moment with you
I've been working on these isles all night long
When I hear that song that makes me think of you"
The Lagoons, California
2kg mięsa wołowego
2 czerwone cebule
1 duża biała cebula
3-4 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszki czerwonej fasoli
4 puszki pomidorów krojonych
500ml passaty pomidorowej
75g gorzekiej czekolady z zawartością kakao minimium 70%..
suszony majeranek, słodka papryka, ostra papryka, kmin rzymski, cynamon
sól, pieprz
olej kokosowy
W dużym garnku rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekaną cebulą i smażymy do miękkości, następnie dodajemy czosnek posiekany na małe kawałki. Łodygi selera kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka. Następnie usuwamy nasiona w papryce, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną kukurydzę i wypłukaną czerwoną fasolę. Całość chwilę smażymy.
Dodajemy mięso, rozbijamy je na mniejsze kawałki drewnianą łopatką. Smażymy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy 4 puszki pomidorów, 500ml passaty pomidorowej. Bardzo dokładnie mieszamy i uzupełniamy 2 puszkami wody. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy kostki czekolady, mieszamy.
Doprawiamy majerankiem, papryką kinem i cynamonem. Na końcu dodajemy sól i pieprz.
Chili con carne można przygotować dwa dni wcześniej, dzięki temu będzie bardziej aromatyczne.