Wegańskie gofry bananowe

28 października 2021

 
"Let them laugh while they can. 
Let them spin, let them scatter in the wind. 
I have been to the movies; 
I've seen how it ends, and the joke's on them."
Brandi Carlile, The Joke

130g mąki pszennej
150ml napoju roślinnego (u mnie sojowy)
2 małe, dojrzałe banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
szczypta soli
szczypta cynamonu


Banany miksujemy z napojem roślinnym. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 

 Do suchych składników dodajemy mokre i łączymy. Odstawiamy na 10 minut.

Gofry pieczemy przez około 5 minut w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy - na złoto (u mnie jeden gofry = 1 łyżka ciasta).

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukier puder, powidło śliwkowe, jogurt, świeże owoce..