Aromatyczny krem z warzyw z dodatkiem świeżych ziół

5 września 2018


"I am not the only traveler
who has not repaid his debt
I've been searching for a trail to follow again
take me back to the night we met"
Lord Huron, The Night We Met


5 papryk
6 pomidorów
2 marchewki
3-4 ząbki czosnki
1 cebula
garść świeżej bazylii, garść świeżego oregano
sól morska, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek

Papryki i pomidory dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne z papryk i zielone części.
Paprykę i pomidory, kroimy nie dbale.Marchewkę obieramy, kroimy na 4-5cm kawałki, czosnek obieramy i lekko nagniatamy nożem, cebulę kroimy na 4 części.

Układamy warzywa na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem. Na sam wierzch rozkładamy świeże zioła. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie, rozwalające się pod wpływem nacisku drewnianą łyżką. Umieszczamy w garnku i dokładnie miksujemy na gładką masę, dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Idealnie smakuje z grzankami, świeżą ciabattą czy kulkami mozzarelli.