Krem z pieczonego kalafiora i czosnku

4 stycznia 2018


"I could live in a different place with a different house and a different name
I could sing you your favourite song and you’d sing along yeah you’d sing along
I could wrap you in your favourite clothes and kiss your face just so you know
That I’m the one who has got your back, now turn around and don’t be sad"
Benjamin Francis Leftwich, Shine



1 średni kalafior
10 ząbków czosnku
1 por, biała część
600ml bulionu drobiowego
oliwa z oliwek
sól himalajska

Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki. Umieszczamy w misce, wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy z łupin. Na blaszce do pieczenia wykładamy papier, rozkładamy kalafiora, czosnek i por. Posypujemy solą. Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, umieszczamy warzywa w garnku, zalewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Ściągamy z ognia, miksujemy na gładką masę.
Możemy doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprze. Podajemy z prażonym słonecznikiem, lub innymi ulubionymi ziarnami.