Ciasto kokosowo - buraczane

22 grudnia 2016



"Don't be afraid to tell me that it's over
Tell me that it's over
No, I don't deserve you, the shit I never told you
There's too many things, I can't look you in the face
I just grab you by the waist and act like everything's okay
Bare with me girl, I'm trying to be honest
Tell you what you need to hear, just not yet
I'm barely getting started, I'm being cautious
Girl that's the hardest"
Bryson Tiller, Let Me Explain


300g ugotowanych buraków
100g wiórków kokosowych
3 jajka
60g cukru brązowego
70g gorzkiej czekolady
30g orzechów pecan lub innych ulubionych

1 płaska łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Małą formę (20cmx20cm) do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W misie malaksera umieszczamy wiórki kokosowe i miksujemy na drobny pył. Do mąki kokosowej dodajemy proszek do pieczenia, posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, mieszamy.

W blenderze miksujemy buraki z cynamonem, jajkami, szczyptą soli, kakaem i cukrem, na gładką masę. Łączymy z mąką kokosową, mieszamy. Wylewamy do foremki i pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak lubimy po całkowitym wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem,