Paryski flan

4 czerwca 2018


"Si les fleurs
Qui bordent les chemins
Se fainaient toutes demain
Je garderais au coeur
Celle qui
S'allumait dans tes yeux
Lorsque je t'aimais tant
Au pays merveileux
De nos seize printemps
Petite fleur d'amour
Tu fleuriras toujours
Pour moi"

Jill Barber, Petite fleur

kruchy spód
250g mąki
130g masła w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki zimnej śmietany 18%
szczypta soli

krem
200ml śmietanki 30% lub 36%
800ml mleka
90g mąki ziemniaczanej
4 jajka
150g curku
1 laska wanilii



Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło pokrojone w kostkę i energicznie zagniatamy ciasto, dodając zimną śmietanę. Ciasto powinno być miękkie, gładkie. Wylepiamy ciastem formę do tarty. Odkładamy na bok.

Jajka miksujemy z cukrem, gdy masa jajeczna będzie jasna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy do uzyskania gładkiej masy, bez grudek.

Mleko i śmietankę wlewamy do dużego garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii,dorzucamy puste laski i doprowadzamy do zgotowania. Następnie wyjmujemy puste laski wanilii.

Do mleka wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, do uzyskania gęstej masy (zbliżona do budyniu).

Masę przelewamy na kruchy spód, i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Po upieczeniu zostawiamy piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy na około 10 minut przed podaniem.