Cynamonowe jabłka na ciepło z jogurtem

23 listopada 2017


"In the morning when I wake 
And the sun is coming through, 
Oh, you fill my lungs with sweetness, 
And you fill my head with you. 

Shall I write it in a letter? 
Shall I try to get it down? 
Oh, you fill my head with pieces 
Of a song I can't get out. 

Can I be close to you? 
Ooh-oo-oo-ooh, ooh (simile). 
Can I be close to you? 
Ooh, ooh."
The Paper Kites, Bloom




/1 porcja/

3 średnie jabłka
150ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka pasty waniliowej
2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Jabłka obieramy ze skory, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Jabłka umieszczamy w garnku, zalewamy je wrzątkiem, a następnie dodajemy cynamon, pastę waniliową oraz miód.
Dokładnie mieszamy a następnie przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do zagotowania a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż jabłka będą miękkie - mniej więcej 15-20 minut. Po tym czasie jabłka wykładamy na talerz, nakładamy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i całość delikatnie posypujemy cynamonem.


Jabłka biorą udział w akcji
Jabłka jako inspiracja w kuchni