Placuszki jajeczne z dynią

5 listopada 2016

"Oh, call me anytime and everytime you're losing me
And tell me anyone and everyone makes you feel like shit
Cuz you know anybody and everybody else can lie
Honey I would seal it seal it with a broken set of vibes
I swear that you are, you are the future"
OneRepublic, Future Looks Good


350g dyni
4 ugotowane na twardo jajka
20g bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 jajko
olej kokosowy
kurkuma,sól, pieprz
świeże oregano

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy miąższ. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, następnie wrzucamy drobo posiekany czosnek, chwilę smażymy i po chwili dodajemy dynię. Dusimy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupinek i rozgniatamy dokładnie widelcem.

Przestudzoną dynię, łączymy z jajkiem, dodajemy kurkumę, sól, pieprz i drobno posiekane oregano. Mieszamy, dodajemy bułkę tartą, jajko i łączymy. Z powstałej masy formułujemy małe placuszki, następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy każdy placuszek po 2-3 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.

Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.