Pudding jaglany z owocami

17 maja 2016


"Hands to the sky 
I am a dreamer
We build the hope
We are believers,
Somebody free me from my chains
I'm reaching closer
My stars dive lower
Filling up my memories"
M83 feat. HAIM, Holes In The Sky

300g kaszy jaglanej
400ml mleka koksowego
250ml wody
150-200ml soku pomarańczowego
1 banan
2-4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis na domowej roboty tutaj)

Kaszę płukamy w zimnej wodzie i osuszamy na sitku. Prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania lekko złotego koloru - nie przypalić! Ściągamy z ognia i studzimy.

Wodę gotujemy, dodajemy kaszę, mieszamy, a następnie dodajemy mleko koksowego. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wciągnie całą wodą z mlekiem i będzie miękka.

Gdy kasza jest już gotowa, ściągamy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy na chwilę. W miedzy czasie przygotowujemy swoje ulubione owoce.

Do kaszy dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki banan, dodajemy ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy i miksujemy blenderem na gładką masę.  Układamy porcję w miseczce i dodajemy ulubione owoce.