Odrywane ciasto drożdżowe z pesto i suszonymi pomidorami, inaczej mówiąc szarpaniec

10 stycznia 2016

"Nobody said it was easy
It's such a shame for us to part
Nobody said it was easy
No one ever said it would be this hard
Oh, take me back to the start"
Coldplay, The Scientist

450g mąka pszenna
300ml ciepłej wody
5g suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru

90g świeżego pesto
5-6 suszonych pomidorów
100g ulubionego sera np. gouda, mozzarella
oliwa z oliwek


W dużej misie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże, mieszamy. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto za pomocą maszyny (końcówka hak) lub ręcznie, do momentu gdy nasze ciasto będzie jednolite.

Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości.

Tortownicę (22 cm) dokładnie natłuścić oliwą lub masłem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory drobno pokroić.

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, jeszcze raz szybko je zagniatamy i za pomocą wałka rozwałkować na duży  prostokąt. Placek dokładnie wysmarować pesto, ułożyć suszone pomidory i ser. Zwinąć w rulon i pokropić na około 12-15 równych kawałków. Umieścić je w tortownicy, i odłożyć na około 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.