Muffinki z budyniem i mleczną czekoladą

13 listopada 2015

"When the rain is blowing in your face
And the whole world is on your case
I could offer you a warm embrace
To make you feel my love

When the evening shadows and the stars appear
And there is no one there to dry your tears
I could hold you for a million years
To make you feel my love"
Adele, Make You Feel My Love

270g mąki
150g cukru
250ml mleka
100g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

400ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
kawałek masła

12 kostek czekolady mlecznej

Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu - tyle,że ze zmniejszoną ilością mleka do 400ml. Odstawiamy na bok.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy mleko, jajko, rozpuszczone masło, ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.

Do papilotek nakładamy po jednej łyżce ciasta, następnie łyżka budyniu, kostka czekolady i ponownie łyżka ciasta. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.