Sernik dyniowy

1 października 2015

"And meet me there, with bundles of flowers
We'll wade through the hours of cold
Winter, she'll howl at the walls
Tearing down doors of time
Shelter as we go...

And promise me this:
You’ll wait for me only
Scared of the lonely arms
That surface, far below these birds
And maybe, just maybe I’ll come home"
Ben Howard, Promise

1kg sera białego półtłustego
70g mąki ziemniaczanej
400g puree z dyni (przepis jak zrobić tutaj)
90g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cynamonu

200g śmietany 18%
25 cukru

Przygotować puree z dyni według tego przepisu. Tortownicę (u mnie 24cm) dokładnie wysmarować masłem.

W dużej misce wymieszać; ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, syrop z agawy, cukier wanilinowy, cukier i cynamon, na samym końcu dodać puree z dyni.  Masę wylewamy do tortownicy, wygładzamy.

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie zmieszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 45 minut.

Śmietankę dokładnie mieszamy z cukrem, wylewamy na sernik i pieczemy jeszcze przez 15 minut w 120 stopniach. Sernik wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy minimum 12h, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.