Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem, z mozzarellą!

25 sierpnia 2015

"I had a dream the other night,
About how we only get one life,
It woke me up right after two,
I stayed awake and stared at you ,
So I wouldn’t lose my mind"
OneRepublic, Something I Need


4 czerwone papryki
500g mięsa mielonego z indyka
100g ryżu (przed ugotowaniem)
1 kulka mozzarelli
1 duża cebula
1 mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
100g pasaty pomidorowej

sól,pieprz, ostra papryka, inne ulubione przyprawy
świeże oregano


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, odkładamy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, rumienimy. Następnie poddajemy mięso i smażmy, około 10-15 minut.  Dodajemy ugotowany ryż, pastę i przyprawy, dusimy na małym ogniu.

Mozzarellę kroimy w plasterki.

Papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona, płuczemy pod zimną wodą. Każdą paprykę napełniamy mięsem, układamy w żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlewamy bulion. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 108 stopni. Pod koniec pieczenia układamy na wierz mozzarellę. Podajemy posypane świeżym oregano i ulubioną sałatka.