Muffinki jogurtowe z truskawkami

21 czerwca 2015

"Saturn zimnem Ziemię smaga 
Lód się w moje serce wkrada 
W oku chętnie się sadowi 
I marzenia moje chłodzi 

Czas od pięt mnie cicho zjada 
Truchtem biegnie do sąsiada 
Gasi blaski dusi słowa 
Radość do rękawa chowa "
Maanam, Szał niebieskich ciał

360 g jogurtu naturalnego
120 g cukru
300 g mąki pszennej
80 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
truskawki

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Do dużej misy dodajemy kolejno; jogurt, cukier, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.

Przekładamy ciasto do papilotek, układamy na wierzch truskawki. Pieczemy około 35-450 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.