Tarta z botwinką i kozim serem i świeżym koperkiem!

28 kwietnia 2015


"He could be a stranger you gave a second glance
He could be a trophy of a one night stand
He could have your humour, but I don't understand
Cos He'll never love you like I can, can, can"
Sam Smith, Like I Can

230g mąki
130g masła
2 żółtka
4 łyżki lodowatej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka ostrej papryki

1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
200g śmietany 12 %
2 jajka
50g koziego sera
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka



Botwinkę myjemy i suszymy. Odkładamy na bok.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, wodę, sól, i ostrą paprykę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Botwinkę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy przez chwilę. Po tym czasie odstawiamy na bok.  Jajka mieszamy razem ze śmietanę, solą, pieprzem i papryką. Ser kroimy w cienkie plastry. Koperek drobno siekamy i dodajemy do masy jajecznej

Formę do tarty wyklejamy ciastem, i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Po tym czasie, na podpieczony spód układamy botwinkę, ser i całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez około 30 minut.