Chili con carne

4 stycznia 2015
"I nie zatopi nas
pokusa ani strach
A jeśli zerwie dach
huraganowy wiatr
Lądu toń
ochroni dom
Lądu toń
ochroni dom"
Mela Koteluk, Fastrygi



1kg mięsa mielonego wołowego
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 czerwone papryki
2 puszki pomidorów krojonych
2 puszki czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
oliwa z oliwek

mielone chilli, mielony kmin, mielony cynamon
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
pieprz cayenne (opcjonalnie)


Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę trzemy na dużych oczkach. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.  W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy paprykę, smażymy do momentu aż papryka będzie miękka. Dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i pomidory razem z sosem. Następnie dodajemy mięso, i mieszamy tak aby mięso było bez większych grudek.

Dolewamy wodę – dwie puszki po pomidorach, mieszamy i doprawiamy chilli, cynamonem, solą, pieprzem i kminem. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około godziny, mieszając raz na jakiś czas. Podajemy ze świeżą bagietką. Bon Appétit!


Chilli con carne, można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem podgrzać.