Sernik z ciasteczkami Oreo!

30 grudnia 2014
"‘Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
‘Cause I give you all, of me
And you give me all, of you, all"
John Legend, All Of Me



300g ciasteczek Oreo
130g rozpuszczonego, wystudzonego masła

650g białego sera/twarogu
250g mascarpone
250ml mleka skondensowanego słodzonego (w puszcze)
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
100g ciasteczek Oreo
1-2 łyżeczki esencji waniliowej

250ml śmietanki 36%
60g ciasteczek Oreo

Ciasteczka Oreo kruszymy za pomocą blendera i dodajemy rozpuszczone mało i mieszamy. Wylepiamy tortownicę (u mnie 23 cm) masą i wkładamy do lodówki mniej więcej 30 minut.

Do duże miski dodajemy kolejno; twaróg, mascarpone, mleko skondensowane i esencje waniliową. Miksujemy na gładką masę, dodajemy jajka i budyń (proszek). Dokładnie miksujemy. 100g ciasteczek kruszymy w rękach i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze przez około 45 minut. Następnie studzimy ciasto i wkładamy je do lodówki co kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy bitą śmietaną i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami! Bon Appétit!