Muffinki jogurtowo - budyniowe z borówką amerykańską i migałami

17 grudnia 2014
"I gave you all the love I had
And I almost gave you one more chance
Then you put one in the chamber
And shot my heart of glass
This time will be the last"
Lenny Kravitz , The Chamber



350 g mąki
190 g cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
tabliczka białej czekolady (100g)

200 g jogurtu naturalnego
100g masła
3 jajka
1-2 łyżeczki esencji waniliowej

250g borówek amerykańskich
garść płatków migdałowych

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.Czekoladę siekamy w drobną kostkę.

W jednej dużej misce mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sodę, budyń, cukier i czekoladę posiekaną w drobną kostkę.
W drugiej misce mieszamy jogurt z jajkami, masłem i esencją na gładką masę.

Następnie masę jogurtową wlewamy do mąki i szybko mieszamy, ciasto jest gęste, zwarte.
układamy po łyżce masy do papilotek/foremek, układamy po 3-5 borówek, nakładamy kolejną warstwę ciasta,układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.