Cytrynowe ciasto z figami!

14 września 2014
"It's been seven hours and fifteen days
Since u took your love away
I go out every night and sleep all day
Since you took your love away
Since you been gone I can do whatever I want
I can see whomever I choose
I can eat my dinner in a fancy restaurant
But nothing
I said nothing can take away these blues
'Cause nothing compares
Nothing compares to you"
Sinead O'Connor,Nothing Compares to You






300g mąki pszennej
180g cukru
2 jaja
60 g roztopionego masła
150g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka z jednej cytryny
3-4 figi

Figi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, i kroimy na plastry - odkładamy. Cytrynę myjemy i zcieramy na najdrobniejszych oczkach.
W dużej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, następnie dodajemy jogurt, masło i skórkę z cytryny. 
Całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, i mieszamy tylko do połączenia się składników. 
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem, i na wierzch ciasta układamy plasterki fig. 
Pieczemy około 30-40 minut do tzw suchego patyczka.