Krucha tarta z rozmarynem i kurkami!

29 lipca 2014
"American woman, listen what I say
American woman, stay away from me
American woman, mama let me be"
Lenny Kravitz, American woman



320 g mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
świeży rozmaryn

500 g świeżych, dojrzałych, małych pomidorów
1 duża cebula
250 g kurek
1 -2 ząbki czosnku
4 jajka
1 szklanka śmietany 12%
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz do smaku

Masło siekamy, dodajemy mąkę, sól, drobno posiekany rozmaryn i łyżkę zimnej wody, zagniatamy szybko ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, wstawiamy do lodówki na 40 minut. Pomidorki sparzamy pod wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w krążki, a czosnek drobno siekamy. Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą woda, te większe kroimy na połówki. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Na ciasto układamy papier do pieczenia i zasypujemy fasolką lub kamieniami do obciążania, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut, a następnie zdejmujemy papier i fasolki i dopiekamy jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód układamy kurki i pomidorki, zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach, do momentu aż jajka się zetną.