Ciasto z truskawkami i rabarbarem! Duuuuużo truskawek!

14 czerwca 2014
 "Je remue le ciel, le jour, la nuit
Je danse avec le vent, la pluie
Un peu d'amour, un brin de miel
Et je danse, danse, danse, danse, danse, danse, danse
Et dans le bruit, je cours et j'ai peur
Est-ce mon tour ?
Vient la douleur...
Dans tout Paris, je m’abandonne
Et je m'envole, vole, vole, vole, vole, vole, vole"
Indila, Dernière Danse




350 g mąki 
200 g cukru
2 jaja
120 ml oleju
250 ml maślanki truskawkowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
300 g truskawek 
2 łodyg rabarbaru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.




Z truskawek odrywamy szypułki, myjemy i odstawiamy do osuszenia, rabarbar kroimy w małe kawałki, myjemy i suszymy.

Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia.Jajka ubijamy na szybkich obrotach do momentu aż powstanie piana, można dodać szczyptę soli. Gdy jajka będa puszystye dodajemy stopniowo cukier a na końcu ekstrakt z wanilii. Następnie dodajmey olej i miksujemy. Następnie wciąż miksując dodajemy mąkę i mąkę. Mieszamy na małych obrotach tylko do wymieszania się składników.

Tortownicę lub formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i na wierz układamy owoce - truskawki i rabarbar. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, smacznego!